Oeganda

Lopende projecten

Link to Progress

Onze partner Link to Progress [LTP] is al actief sinds 2007 in Noord Oeganda. Wij ondersteunen hen sinds 2017.

LTP heeft in de afgelopen jaren een integrale aanpak ontwikkeld waarin zij, met de scholen als middelpunt, de gemeenschappen eromheen ondersteunen om hun levensomstandigheden en kansen in het leven te verbeteren. Dit doen ze onder andere door hun vaste WASH-programma waarin mensen toegang krijgen tot schoondrinkwater, het opzetten van spaar- en leengroepen, healthcamps, verbetering van voeding door het opzetten van schoollunches etc.

De oprichter van LTP is TGS Nederland. TGS Nederland is in 2016 gefuseerd met FEMI. Nu is het een fonds op naam onder FEMI. Daarmee heeft FEMI de voorzittersrol binnen het lokale bestuur van LTP Oeganda. In de komende jaren is het doel deze rol over te dragen zodat het bestuur volledig uit Oegandezen zal bestaan.

 100WEEKS

Met de giften die we aan 100Weeks doen, worden een aantal leengroepen, die opgezet zijn door LTP, meegenomen in het programma van direct cash transfer van 100Weeks. LTP is inmiddels getraind door 100Weeks waardoor zij een begin kunnen maken om de ruim 700 groepen die ze in al die jaren hebben opgericht, hierop aan te kunnen gaan sluiten. Daarnaast wordt een deel van onze gift aan 100Weeks gebruikt als ‘leergeld’; voor ons om onze partners actief te kunnen betrekken en informeren over het principe van direct cash transfers, en voor 100Weeks de mogelijkheid om te kunnen blijven innoveren waar dat eventueel nodig is.

WISE

Onze 3e partner is WISE, een kleine CBO actief in het zuidwesten van Oeganda., oorspronkelijk opgezet door een groep studenten die zich in willen zetten tegen de armoede in hun eigen omgeving. Het is een klein initiatief waarmee de samenwerking nog maar net begonnen is.

Zero-Kap projecten

IMDC – Kasese

Lening aan Integrated Development for Marginalized Community voor een kippen- en varkensfokkerij, die de kippen, eieren en varkens verkoopt aan boeren in district Kasese. Tevens voor de uitbouw van hokken en vermeerdering van het aantal dieren.

Life Link Foundation (LLF) – Bundibugyo

Een MFI die aan armere vrouwen, die cacao en andere agrarische producten verbouwen leningen verschaft om meer te kunnen telen. Belangrijkste reden voor de lening is om de instanties die woekerrentes rekenen aan de individuele boeren buiten spel te zetten. Bovendien vermindert de lening kansen op HIV/AIDS verspreiding, doordat vrouwen ook nog wel eens gedwongen worden tot seksuele tegenprestaties in ruil voor een lening.

MIWODIF – Mitooma

Lening voor inkomensverbetering door productieverbetering van de koffieplant.